Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä tai klikkaamalla haku-painiketta.

Kansainvälinen toiminta

Kansainvälisen toiminnan tavoitteena on kehittää opiskelijoissa ja henkilökunnassa niitä valmiuksia, jotka lisäävät ammatillista osaamista, muiden kulttuurien arvostusta ja myönteistä kansojenvälistä kanssakäymistä. 

Opiskelijoita kannustetaan kansainväliseen työssäoppimiseen ja pyritään antamaan sellaiset kielelliset ja kulttuuriset valmiudet, että he voivat sijoittua kansainvälistyville työmarkkinoille. Jokaisella opiskelijalla, joka haluaa suorittaa työssäoppimisjakson ulkomailla, on siihen mahdollisuus.

Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto vastaanottaa myös ulkomailta opiskelijoita, opettajia ja vierailijoita. Vastavuoroisuus on olennainen osa toimintaamme. Pyrimme kansainvälisessä toiminnassamme kehittämään yhteistyötä myös paikallisiin yrityksiin ja julkisen alan kohteisiin. Oppilaitos on mukana erilaisissa kv-kehittämishankkeissa ja projekteissa.

 

 

Kirsi Mäkeläisen raportti työssäoppimisjaksolta, jonka hän suoritti Thaimaassa. 

TYÖSSÄOPPIMINEN THAIMAAN PHUKETISSA

 

 

TYÖSSÄOPPIMISJAKSO HOLLANNISSA


Anne Ranta-Peltonen PPTA13

Olen puutarha-alan aikuisopiskelija, jolle tarjoutui mahdollisuus lähteä työssäoppimaan ulkomaille. Kohteeksi valikoitui Hollanti ja ajankohdaksi neljä viikkoa maaliskuussa 2015.

Maa oli minulle uusi tuttavuus ja mielikuvani etukäteen positiivinen. Tämä osui oikeaan, sillä hollantilaiset osoittautuivat avuliaiksi ja ystävällisiksi ihmisiksi. Apua sain aina kun pyysin ja loppu järjestyi, kun kerroin olevani Suomesta. Kotimaallani on siis edelleen myönteinen maine Hollannnissa! Paikalliset puhuvat hyvää englantia. Työssäoppimispaikkani oli puutarha-alan tukkuliike Floralis Boskoop BV.

Maanantaista perjantaihin alan yrittäjillä on mahdollisuus tehdä ostoksia Cash & Carryssa, joka on jaettu kahteen eri osaan: katettu alue QuickShop, jossa on tarjolla laadukkaita, ajankohtaisia taimia sekä ulkoalue Plaza. Sain työskennellä näillä molemmilla alueilla sekä Logistiek Centrum Boskoopissa, jonne taimet ensimmäiseksi toimitettiin ja josta ne edelleen vietiin Cash & Carryyn. Lisäksi yrityksen tarjoamiin palveluihin kuuluu Webshop.

 

  1 2


Työni oli monipuolista: olin logistiikkakeskuksessa ottamassa taimia vastaan, skannaamassa lähetyslistoista kuorman tiedot ja tulostamassa sekä kiinnittämässä tuotetarrat. Cash & Carryssa kastelin, sijoitin ja skannasin logistiikkakeskuksesta tulleet taimet oikeille paikoilleen sekä keräsin taimia kärryihin asiakkaiden tilausten mukaan.

Floralis Boskoopissa työskentelee vakituisesti yhdeksän työntekijää ja lisäksi kausiluonteisesti kolme opiskelijaa. Olin ensimmäinen aikuisopiskelija ja myöskin ensimmäinen ulkomaalainen heillä. Työpaikallani oli mukava tunnelma, kaikki olivat ahkeria ja tekivät tarvittaessa pitkääkin päivää. Työn laatu oli hyvää ja asiakkaiden palvelu erinomaista. En kuullut kenenkään valittavan vaikka oli kiire, päinvastoin työntekijät kannustivat toisiaan ja myös minua.

Asiakkaat olivat Saksasta, Englannista, Ranskasta, Espanjasta.. välttävästäkin saksan ja ranskan kielen taidostani oli apua, kun asiakas ei osannut englantia ja halusin kuitenkin palvella asiakkaan hyvin.

Kilpailu alalla on kovaa; tulevaisuuteen on panostettava ja kehitettävä uusia ideoita, joita johtaja minulle esittelikin.

Mielestäni hollantilaisiin on helppo tutustua; erään perheen kanssa vietin päivän Amsterdamissa ja pääsin myös kyläilemään heidän kotiinsa. Linja-autoilla ja junalla liikkuminen on edullista ja vaivatonta. Viiden kilometrin työmatkan Alphen aan den Rijnistä kuljin polkupyörällä, mikä oli helppoa pyöräteiden ansiosta.

 Pyöräparkki 

Pyöräparkki (kuvassa)

Yllätys oli se, että pankki- tai luottokortti ei käynyt läheskään jokaisessa liikkeessä, joten oli onni että varauduin ruokaostoksiin riittävällä määrällä käteistä. Toki kaupungilla oli myös automaatteja, joista käteisen nosto oli helppoa, kiitos englannin kielisen opastuksen ruudulla.

Viikonloput olivat vapaat ja niiden aikana kävin Amsterdamin lisäksi tutustumassa Rotterdamiin ja Keukenhofiin.

 Keyken

Keukenhofin kukkaloistoa (kuvassa)

Kannattiko lähteä? Ehdottomasti kyllä!

Oli mieltä avartavaa nähdä, miten puutarha-alalla toimitaan muualla sekä tutustua uuteen maahan ja kulttuuriin.

 

Aamu

Aamu Alphen aan den Rijnissä


TYÖSSÄOPPIMASSA HOLLANNISSA 2.3. – 29.3.2015

Kirjoittaja: Minna Nybacka-Rukanen, puutarha-alan aikuisopiskelija, Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston Kokemäen yksikkö

Nk itse

Työssäoppimispaikkani sijaitsi Boskoopissa, maailman suurimmalla yhtenäisellä taimitarha-alueella Etelä-Hollannin provinssissa. Työskentelin yrityksessä D.v.d. Bosch Export B.V.

Bosch Export on hyvin arvostettu vientiyritys, jossa työskentelee kymmenen vakituista työntekijää ja kulloinkin tarvittava määrä kausityöntekijöitä. Vientimaita ovat mm. Viro, Saksa, Puola, Itävalta, Sveitsi, Bulgaria ja Suomi.

 

Yrityksellä on myös oma taimitarha. Bosch Exportin web-sivuilta löytyy toteamus: "In principle we can deliver everything" ja maailmalle lähtevien kasvien valikoima olikin varsin vaikuttava: köynnöksiä, havupuita, koristepensaita, ruusuja, lehtipuita, perennoita ja alppiruusuja, ja kaikista näistä useita sellaisia lajeja, joita en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt.

Minun työni yrityksessä:

Bosch Export on täyden palvelun talo, josta voi ostaa kasvit täysin myyntivalmiina niin , että niissä on jopa lenkkisäleet valmiina paikoillaan tilaajamaan kielelle painettuina ja hintatietoineen. Näiden lenkkisäleiden laittaminen oli yksi minun töistäni ja tätä työtä tein välillä jopa rekassa toisella taimitarhalla noin sadan kilometrin päässä omasta työpaikastani. Lenkkisäleiden laittamisen lisäksi työhöni kuului mm. taimien ja pistokkaiden ruukuttamista ja paljon muita erilaisia taimitarhan töitä.

Työnteko oli helppoa, sillä opastus oli erinomaista ja lisäksi sain aina apua, jos tarvitsin ja usein jopa ennen kuin sitä pyysin. Työergonomiasta ja jaksamisestani huolehdittiin todella hyvin koko ajan. Valtavan suuren kiitoksen annan yrityksen johtajalle C. de Vogelille, sillä hän aidosti paneutui minun perehdyttämiseeni ja oli pyytänyt koko henkilökuntansa tekemään samoin, joten kaikilla oli aina aikaa vastata kysymyksiini ja esitellä minulle omaa työtään, vaikka olimmekin keskellä kevätruuhkaa.


Työpaikan ilmapiiri oli todella ainutlaatuinen; kaikille oli jaettu omat vastuualueensa, joista he huolehtivat ja olivat ylpeitä työstään ja työpaikastaan ja tekivät työnsä huolellisesti ja ripeästi. Huomionarvoista työpaikallani oli myöskin ihmisten kohteliaisuus toisiaan kohtaan, esimerkiksi lounaalle lähtiessään kaikki toivottivat toisilleen: "eet smakelijk", hyvää ruokahalua.


nk_puut

 

 

 

 

 

 

 

 

Nk paakku

 

Nk pallottaimMitä opin?

Opin paljon tämänkaltaisen yrityksen toiminnasta ja siitä miten tärkeää hyvä järjestys on, kun ylimääräistä tilaa ei ole (Hollanti on pieni maa) ja miten tärkeää on kohdella työntekijöitä arvostavasti. Lisäksi opin uusia työtapoja, jotka eroavat aikaisemmin oppimistani, puhumattakaan uusien kasvien valtavasta

määrästä. Tärkeänä asiana pidän myös huomiotani siitä, että maailmalla pärjää pidemmänkin aikaa, kun lähtee avoimin mielin matkaan ja uskaltaa heittäytyä uusiin tilanteisiin.

Yleistä top-jaksostani

Hollannissa on helppo työskennellä, asua ja matkustaa, sillä ihmiset osaavat puhua hyvin englantia ja ovat erittäin avuliaita ja kohteliaita. Suomalaisuutta arvostetaan paljon. Ystävystyminen paikallisten asukkaiden kanssa on myös helppoa ja he ovat aidosti kiinnostuneita Suomesta. Sain vierailukutsuja työtovereideni koteihin ja näin pääsin tutustumaan hollantilaiseen arkielämään, joka ei loppujen lopuksi eroa paljoakaan suomalaisesta.
Asuin Alphen aan den Rijnissä (noin 107.000 asukkaan kaupungin laitamilla) maanviljelijäperheen omistamassa rivitalossa, josta he vuokraavat kalustettuja asuntoja niitä tarvitseville. Nk ruukkuja


Työmatkani oli kahdeksan kilometriä päivässä ja maisemat olivat varsin huikeat: upeita taimitarhoja ja hyvin hoidettuja pihoja! Kulkuneuvoksi vuokrasin polkupyörän 150 eurolla, josta 50 euroa sain takaisin, kun palautin pyörän kunnossa. Olin lukenut, että polkupyörävarkaudet ovat varsin tavallisia, joten otin mukaani oman vaijerilukon pyörävarkaiden varalta. Julkinen liikenne Hollannissa on varsin kattavaa: juna- tai linja-autoasema löytyy lähes jokaisesta pienestäkin kylästä ja vuoroja kulkee tiheään. Hyvät kulkuyhteydet tekivät mahdolliseksi viikonloppuvierailut Amsterdamiin, Rotterdamiin, Goudaan ja Keukenhofiiin tulppaaneita katsomaan.

 

      Nk taimiauto                      Nb laatikot


Hyvin tärkeä asia, mikä pitää ottaa huomioon jos Hollannissa aikoo viettää aikaa pidempään, on suomalaisten pankkikorttien toimimattomuus liikkeissä asioidessa. Mukanani oli sekä VisaCredit/Debit- että VisaElectron-kortit ja vain joissakin suurimpien kaupunkien liikkeissä ne toimivat. Automaattinostot onnistuivat hyvin, mutta ennen matkaan lähtöä tulee automaattinostojen hinta tarkistaa, ettei tule yllätyksiä.


Kertaa myöskin Suomen historiaa ja maantiedettä, sillä hollantilaiset ovat hyvin kiinnostuneita meistä ja osaavat esittää varsin kiperiä kysymyksiä.. He arvostavat myöskin hyvin paljon sitä, jos olet opiskellut heidän historiaansa ja tiedät maasta muutakin kuin tuulimyllyt ja tulppaanit.

 

Nk puukeng Nk silta Nk puukengät

Kannatti lähteä; sain uusia ystäviä, opin uusia taitoja, olen yhtä suurta kokemusta rikkaampi ja tulen aina muistamaan vuoden 2015 maaliskuun Hollannissa. Suosittelen!

nk_tyyopaikka


 

Toiminnan takaa Netland AppRunner Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi