Siirry sisältöön

HELMA-hankkeessa hoiva-avustajaopintoja

HELMA-hankkeen monikulttuurinen opiskelijaryhmä – auttamisen halua, yhteisöllisyyttä ja unelmia hoiva-alan työstä

HELMA-hankkeen opiskelijaryhmän lämmin ja iloinen tunnelma tarttuu ja vie mennessään välittömästi, kun astuu sisälle luokkaan. Eri taustoista ja eri maailman kolkista saapuneet hoiva-avustajaopiskelijat ohjaavat pareittain toisilleen suomeksi hoiva-alalla tärkeitä hygienia-asioita, kuten käsien oikeaoppista desinfiointia ja kasvomaskin pukemista. Iloinen nauru raikuu ja yhdessä etsitään puuttuvia suomen kielen sanoja, toinen toistaan tukien.

Ryhmäkuvassa kuusi henkilöä, joilla kaikilla kasvomaskit ja siniset suojakäsineet, taustalla seinällä näkyy lääketiedeaiheisia tauluja.
Opastustuokion jälkeen koko ryhmällä on oikeaoppisesti puetut suojakäsineet ja kasvomaskit.

Iloinen, sinnikäs ja määrätietoinen ryhmä

Hankepäällikkö Sirkku Sum Saskysta kertoo, että tunnelma ryhmän kanssa on aina hyvin iloinen ja määrätietoinen. Hän kertoo ihailevansa opiskelijoiden sinnikkyyttä saada suomen kieli ja ammattiopinnot haltuun ja että on todella ilo työskennellä ryhmän kanssa.

Ihailen näiden opiskelijoiden sinnikkyyttä ja iloisuutta.

Sirkku Sum

Haaveena lastenlääkärin ammatti

Hafsa Adan Hassan tuli Suomeen neljä vuotta sitten. Kotimaassaan Somaliassa hän oli opiskellut sairaanhoitajaksi. Suomeen tultuaan Hafsa opiskeli ensin kieltä ja olisi sen jälkeen halunnut aloittaa lähihoitajaksi, mutta kielitaito ei vielä siinä vaiheessa ollut riittävä. Opinto-ohjaaja suositteli Hafsalle kielituettuja hoiva-avustajaopintoja, joiden jälkeen on tarkoitus jatkaa opiskelua lähihoitajan tutkintoon. Tulevaisuudessa Hafsan haaveena on valmistua myös sairaanhoitajaksi ja sen jälkeen vielä joskus lastenlääkäriksi, mikä on hänen unelma-ammattinsa. Hoiva-avustajaopinnoissa parasta ovat Hafsan mukaan olleet käytännön harjoittelut.

Lähikuva henkilöstä, joka on pukeutunut mustaan, hiukset ja hartianseudun peittävään huiviin.
Hafsan haaveena on lastenlääkärin ammatti.

Halu olla muille hyödyksi hoiva-alan työssä

Ukrainalainen Valentina Elvira haluaa töihin hoiva-avustajaksi, koska hän haluaa ammatissaan olla hyödyksi muille. Ihmisläheinen ja iloinen Elvira kertoo, että herää joka päivä kiitollisena siitä, että hän saa olla nyt Suomessa, opiskella ammattiin ja oppia koko ajan lisää suomen kieltä. Hän on harjoittelussa Mäntässä toimintakeskus Satakielessä, joka järjestää päivä- ja työtoimintaa kehitysvammaisille henkilöille. Hän Elvira kertoo, että toimintakeskuksen asiakkaat ovat aurinkoisia, ihania ihmisiä ja hän toivoo pääsevänsä toimintakeskukseen töihin myös valmistumisen jälkeen.

Rakastan ihmisiä ja haluan työssäni olla ihmisille avuksi.

Valentina Elvira
Kuvassa viisi henkilöä, vasemmanpuoleinen henkilö näyttää muille, miten siniset suojakäsineet puetaan käteen, muut seuraavat vieressä.
Valentina Elvira (kuvassa keskellä) haluaa hoiva-avustajaksi, koska haluaa olla ammatissaan hyödyksi muille. Hankepäällikkö Sirkku Sum kuvassa vasemmalla.

Töissä olemisesta tukea myös kielen oppimiseen

Phakthiya Chotsaenram ,”Chani” muutti Suomeen Thaimaasta kaksi vuotta sitten ja on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Suomessa hän opiskeli ensin suomen kieltä ja oli myös työharjoittelussa vanhainkodissa. Hän huomasi, että ihmisten hoivaaminen tuntui hyvältä ja myös sen, että työpaikalla kielen opettelu alkoi sujumaan nopeammin. Chani kertoo, että vanhainkodin asukkaat ovat auttaneet kielen oppimista todella paljon, heiltä hän kuulee paljon uusia sanoja ja he myös korjaavat, jos Chani sanoo jotain väärin. Chanille on tärkeää, että kun hän asuu Suomessa, niin hän saisi myös tehdä täällä töitä ja hoiva-ala tuntuu hänestä oikealta valinnalta.

Haluan tehdä töitä Suomessa.

Chani
Tummatukkainen henkilö, jolla hiukset poninhännällä, päällään musta huppari, lukee kädessään olevia papereita, taustalla näkyy toinen henkilö ja sairaalasänkyjä.
Chani kertoo, että vanhainkodin asukkaat ovat harjoittelun aikana opettaneet hänelle paljon suomen kieltä.

Halu auttaa ihmisiä ja hyvät työllistymismahdollisuudet toivat hoiva-alan opintoihin

Heorhii Shliakhtychenko tuli Elviran tavoin Suomeen Ukrainasta kaksi vuotta sitten. Ukrainassa hänellä oli kaksikin eri ammattia – hän toimi sekä tanssinopettajana että IT-tukihenkilönä. Heorhii aloitti Saskyssa TUVA-ryhmässä syksyllä 2023 ja kun opettaja kysyi, kuka ryhmästä haluaisi aloittaa hoiva-avustajaopinnot, hän kiinnostui asiasta. Ala kiinnosti Heorhiita, koska hänen äitinsä on toiminut hoiva-alalla, lisäksi hänellä on halu auttaa ihmisiä ja alalta löytyy hyvin työpaikkoja. Erityisesti Heorhii on kiinnostunut lasten parissa työskentelystä.

Kolme henkilöä puolilähikuvassa, vasemmanpuoleisella henkilöllä tummat hiukset poninhännällä ja musta huppari, keskimmäisellä lyhyet, harmaantuvat hiukset ja pitkähihainen valkoinen T-paita, oikeanpuoleisella henkilöllä musta, hiukset ja kaulan peittävä huivi.
Heorhii (kuvassa keskellä) haluasi tulevaisuudessa työskennellä lasten parissa.

Kielituettuja hoiva-alan opintoja JOTPAn rahoituksella

Ryhmä on aloittanut opinnot Sasky Mäntän seudun koulutuskeskuksessa tammikuussa 2024 ja ryhmäläisten on tarkoitus valmistua hoiva-avustajiksi joulukuussa 2024. Kielituetut opinnot toteutetaan Saskyn hallinnoiman ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPAn rahoittaman HELMA-hankkeen puitteissa.

Opiskelijat opiskelevat kolmena päivänä viikossa Saskyn sote-opettajien johdolla tutkinnonosia lähihoitajan tutkinnosta ja kahtena päivänä viikossa ohjelmassa on hankkeen kielitukitoimena suomen kielen opetusta ja kielitukea. Työpaikoilla oppimassa opiskelijat ovat huhtikuussa kahtena päivänä viikossa ja toukokuussa koko ajan.

Kielituetun koulutuspilotin tarkoituksena on edistää riittävän suomen kielen taidon saavuttamista opintojen suorittamiseksi sekä tukea työelämään siirtymisessä. Suomen kieltä opiskellaan erityisesti hoiva-alan ammattisanaston ja vuorovaikutustilanteiden kautta. Hankkeen aikana kehitetään yhteistyössä työelämän kanssa myös kielitietoisia työpaikkaohjauksen materiaaleja, kuten selkeäkielisiä ohjeita hoivakoteihin. Hankkeen seuraavat hoiva-avustajaryhmät aloittavat opinnot elokuussa Saskyn oppilaitoksissa Tampereella, Mänttä-Vilppulassa ja Sastamalan Karkussa.

Haku elokuussa 2024 aloittaviin ryhmiin on nyt käynnissä:


Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. 

Logo, jossa teksti Rahoittaja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.