Siirry sisältöön

#saskylaiset – Karen opiskelijatarina

Aseseppäopintojen jälkeen ammattikorkeakouluun

Kare Mutanen aloitti opinnot Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa syksyllä 2021 ja valmistui asesepäksi vuoden 2023 lopulla. Idean asealan opiskeluista hän sai tavattuaan alalla toimivan asesepän, aiemmin hän ei ollut tiennyt, että tällainenkin opiskeluvaihtoehto Suomesta löytyisi. Kare kiinnostui alasta mm. siitä syystä, että hän on harrastanut ammuntaa ja reserviläistoimintaa, myös käsillä tekeminen on aina kiinnostanut.

Monipuolinen ala ja hyvät työllisyysnäkymät

Kare kertoo, että asealalla opiskelijat ovat keskimäärin hieman vanhempia kuin muilla aloilla. Aseseppäopiskelijoiden taustat ovat hyvin monipuoliset, monella on esimerkiksi koneistajan koulutus aiemmin hankittuna ja myös työkokemusta taustalla. Kare itse on aiemmin opiskellut yliopistossa.

Aseseppäopiskelija sorvin äärellä tummansinisessä työtakissa.

Yksi parhaista puolista asesepänalalla on Karen mukaan se, että ala on niin monipuolinen. Alan opinnoissa yhdistyvät metallin työstö, puuntyöstö ja suunnittelutyöt. Myös 3D -tulostus ja -mallintaminen ovat osa asesepänalan nykypäivää ja tulevaisuutta. Jotkut harjoitustyöt ovat samoja kaikille opiskelijoille, mutta muuten opintoja on mahdollista suunnata oman kiinnostuksen mukaan. Jos esim. puutyöt tuntuvat enemmän omalta jutulta, niin voi keskittyä tekemään enemmän tukkitöitä.

Asesepän työkenttä on hyvin laaja – toisaalta kyseessä on perinteinen käsityöammatti, jossa tehdään paljon työvaiheita käsin, kun taas toisaalta alan ammattilaiset voivat olla töissä myös tuotantolaitoksissa, poliisilla tai puolustusvoimilla. Alalta valmistuneiden työllisyysnäkymät ovat erittäin hyvät.

Vapautta ja vastuuta

Asesepän alalle hakeutuvilta vaaditaan kiinnostusta alaa kohtaan, nuhteetonta taustaa ja kädentaitoja. Karen mukaan ala sopii ihmisille, jotka ottavat elämän, opiskelun ja työnteon vakavasti ja tosissaan. Myös rauhallinen ja vakaa luonne on eduksi. Kiinnostus alaa kohtaan on Karen mukaan ehdoton edellytys alan opintoihin hakeutuvalta. Opiskelun aikana saa paljon vapautta, mutta omista tekemisistään pitää pystyä ottamaan vastuuta – itsensä johtaminen ja oman työn suunnittelu ovat haastavia taitoja. Ikaalisissa on Suomen ja Pohjoismaiden ainoa aseseppäkoulu, joten hakijoita alalle on paljon.

Aseseppäopiskelija sorvin äärellä tummansinisessä työtakissa.

Luonnonläheinen ja rauhallinen opiskelukaupunki

Kare kertoo, että on hyvin tyytyväinen opintoihinsa Saskyssa. Ikaalinen on hänestä hyvä opiskelupaikka, koska siellä on rauhallista ja luonto on lähellä. IDEA-kampuksella on hyvä opiskeluilmapiiri – kaikki erilaiset ihmiset mahtuvat hyvin samalle kampukselle ja tarvittaessa tehdään yhteistyötä ja autetaan muidenkin alojen opiskelijoita. Kiitosta Karelta saa myös se, että oppilaitoksen tiloissa on mahdollisuus tehdä myös iltatöitä.

Ammatillisesta tutkinnosta hyvä pohja amk-opintoihin

Asesepäksi valmistumisen jälkeen Kare aloitti konetekniikan amk-opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa Riihimäellä. Asealan opintojen aikana hän pääsi tutustumaan mm. 3D-suunnitteluohjelmiin ja suunnitteli niillä omia projekteja. Hän koki suunnitteluohjelmat mielenkiintoisiksi ja halusi perehtyä niihin syvemmin ja konetekniikan opinnot mahdollistavat sen.  Karen mielestä ammatillisesta perustutkinnosta sai hyvää pohjaa taitoja nykyisiä opintoja ja tulevaisuutta varten. Hän kokee, että konetekniikan insinööriopinnot toimivat enemmänkin jatkokoulutuksena kuin alanvaihtona asealan opintojen jälkeen. Perusosaaminen ja omakohtaiset taidot tuotannon työtehtävistä kuten koneistuksesta auttavat nykyisissä opinnoissa. Tulevaisuudessa Karea kiinnostaa työskentely esim. aseiden tai puolustusteknologian parissa.

Lue lisää asesepän opinnoista

Mikäli haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija-​ ja uraohjauspalveluumme.